Kapcsolat
Telefon: +36-56/791-138
Mobil: +36-20/915-8429
+36-20/938-9848
Email: railsafe@railsafe.hu

Befektetés a jövőbe

A konzorciumot alkotó RAIL SAFE Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., valamint a Toldi-Agroszolg. Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. a Vállalatok K+F tevékenységének támogatása pályázati kiíráson 67,12% támogatási intenzitású, összesen 497 196 934 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesül a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból, Eljárás- és berendezésfejlesztés energetikai és hulladékhasznosítási szempontból zárt körfolyamatú terménykezelés és géprendszer kifejlesztéséhez a betakarítástól a tárolási és/vagy további feldolgozási technológiákig címmel Nagykőrösön.

A projekt alapvető célja a gabonafélék betakarításától a raktározásig és/vagy további feldolgozásig terjedő olyan új rendszerű terménykezelési és szárítási technológia, valamint új, módosított szárítókonstrukció kidolgozása, amely megoldja a postharvest technológiák során keletkező biológiai alapú melléktermékek komplex energetikai hasznosítását oly módon, hogy a fosszilis, illetve a terménykezelési technológián kívüli energiahordozók teljes mértékben kiváltja, a fenntartható környezet és a humán élettér megóvása érdekében.

A projektcél megvalósulásával a szakterület alapvetően megváltoztató, komplex, energetikai és környezetvédelmi szempontból zárt láncú postharvest technológia alakul ki, a megfelelő műszaki eszközrendszerrel együtt. A projekt eredményeként jelentős fajlagos megtakarítás érhető el. Lehetővé válik a postharvest technológiák környezetkárosító hatásának szignifikáns csökkentése.
A kutató, fejlesztő munka során új, eddig nem alkalmazott biomix tüzelésű, háromhuzamú, lángcsöves tüzelőberendezés; terményoszlopos szárítótorony öntisztuló magvezetékkel; számítógépes modellezéssel a tisztítási hulladék magas tüzeléstechnikai hatásfokú égetéséhez alkalmas tűztéri hő- és légtechnikai rendszer fejlesztése a cél. A tüzelőberendezés és a szárító közé olyan hőcserélő berendezést integrálunk, amely nem érzékeny az évszakonként változó klimatikus behatásokra és képes kezelni a primer és szekunder közegek közötti extrém hőmérsékletkülönbséget.

A fejlesztéssel olyan új energiaellátó rendszer jön létre, amely alkalmas a fosszilis energiahordozó kiváltására a helyben keletkező mezőgazdasági eredetű, biológiai alapú melléktermékek folyamatos energetikai hasznosításával, mely hasonló adottságú üzemekben azonnal alkalmazható lehet. A szabályozott mennyiségben keletkező tisztítási hulladékra alapozott terménykezelési technológia minden olyan vállalkozásban eredményesen és rendkívül költséghatékonyan alkalmazható, ahol szemestermény-termesztéssel és/vagy szárítással foglalkoznak. A kifejlesztendő szállítási technológia egy új szemléletű gabona betakarítási stratégia megvalósítását is elősegítheti.